3 tips om goedkoop een huis te bouwen

Zelf een huis bouwen, wie droomt daar nu niet van? Een eigen stekje dat helemaal aan uw wensen voldoet op een leuke plek. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren en het bouwen van uw droomhuis kan een levensdoel op zich zijn. Omdat we niet allemaal multimiljonair zijn, zullen de meesten van ons het slim aan moeten pakken om het hele project Ć¼berhaupt van de grond te krijgen. In dit blogartikel geven we u drie tips om te besparen. Zo komt uw droomhuis weer een stapje dichterbij!

1. Kies de bouwplaats slim

Sommige mensen zijn verknocht aan hun woonplaats waardoor de opties beperkt zijn. Soms is er namelijk geen bouwgrond beschikbaar of is deze heel duur. Voor die mensen en alle anderen is het goed om te weten dat de meeste steden en dorpen veel op elkaar lijken. Maak in een willekeurige stad eens een rondje door een woonwijk en ontdek dat ze overal in Nederland dezelfde huizen bouwen.

Zitten er goede faciliteiten in de buurt, zoals een school voor de kinderen, een winkelcentrum en een sportclub? Dan bent u al een heel eind. Is dit genoeg voor u? Dan kunt u uw droomhuis ook in een andere plaats bouwen. Dit kan enorm veel geld schelen.

2. Goedkoper ontwerp

Een architect en een bouwkundige zijn niet gratis. Door uw droomhuis niet helemaal van scratch af op te bouwen, kunt u flink besparen. Er zijn zelfs bouwbedrijven die hierop inspelen door standaard ontwerpen van verschillende stijlen woningen aan te bieden. Deze kunt u vervolgens naar wens laten aanpassen, zodat het huis helemaal bij u past.

Eigenlijk wel logisch, want een jaren dertig huis heeft natuurlijk bepaalde kenmerken die zowel in een basisontwerp terug zullen komen als in een geheel eigen ontwerp. En dat geldt natuurlijk ook voor een notariswoning, landelijke woning of moderne villa. Door van een basisontwerp uit te gaan is er al veel voorwerk verricht en kunt u fors besparen.

3. Slimme materiaalkeuze

Ja de prijzen van bouwmateriaal zijn gestegen, maar ook daarin zitten verschillen. Door het ene materiaal voor het andere in te wisselen, kunt u duizenden euro’s besparen! Beknibbel echter nooit op de basis van uw huis, want die moet altijd meteen goed zijn. De rest kunt u bewaren voor later. Zoals wanneer u het huis op de groei komt en u de komende jaren nog geen kinderen wilt. Die extra kamers en zolder laat u dan tegen die tijd pas afwerken, wanneer de prijzen hopelijk weer een beetje normaal zijn.

Veel succes

Met deze drie tips komt het bouwen van een eigen huis hopelijk weer een stapje dichterbij. Vergeet ook niet om meteen aan duurzaamheid te denken goede isolatie en zonnepanelen betalen zich al snel terug.