Hoe lang blijven asbestdeeltje in de lucht hangen?

Asbestdeeltjes in de lucht

Hoe lang blijven asbestdeeltjes in de lucht hangen? Zodra asbesthoudend materiaal breekt door bijvoorbeeld het slecht verwijderen ervan, komen asbestvezels vrij in de lucht. Daar kunnen ze weken, maanden en zelfs tot jaren ronddwalen in de lucht van een woning of een pand. In dat geval kunnen bewoners of personeel dus jarenlang asbest inademen met alle gezondheidsrisico’s van dien.

Wat doen met asbesthoudend stucwerk?

Heb je in je woning of bedrijfspand asbesthoudend materiaal, zoals asbesthoudend stucwerk? Dan kun je het beste een asbest bedrijf inhuren om het te laten verwijderen. Een asbest bedrijf gaat altijd professioneel en volgens de juiste protocollen te werk om ervoor te zorgen dat er geen gevaar voor de gezondheid (meer) is.

Asbest zelfs verwijderen?

Is het toegestaan om asbest zelf te verwijderen? Nee, absoluut niet. Bij asbestvezels in bijvoorbeeld stucwerk, zijn de vezels niet sterk gebonden in het pleisterwerk. Het is in dat geval nagenoeg onmogelijk om het asbest te verwijderen zonder dat het breekt. Er komen dus vrijwel zeker vezels vrij in de lucht. Vezels die je dan onvermijdelijk inademt. Het is dus belangrijk dat dit gedaan wordt door professionals met de juiste beschermingsmiddelen en voorzorgsmaatregelen.

Asbesthoudend materiaal laten hangen

Is het mogelijk om asbesthoudend materiaal te laten hangen of zitten? Als het materiaal in goede staat is, is het mogelijk om er bijvoorbeeld een voorzetwand voor te plaatsen. Toch is het aan te raden om asbesthoudend materiaal gewoon te laten verwijderen. Asbest verdwijnt namelijk niet uit zichzelf en de wetgeving eromheen wordt dan ook steeds strenger. Als je het laat zitten wordt de kans dus steeds groter dat je er later problemen mee krijgt. Ook verlaagt asbest de waarde van je huis.

Meer weten?

Wil je meer weten over asbest en de bijbehorende gezondheidsrisico’s? Wil je meer weten over gezondheid in het algemeen? Hou dan zeker ons blog in de gaten.