Alles over het knippen van metaal

Hoe metaalplaat in kleine stukken knippen?

Metaalplaat wordt veel gebruikt in technische bedrijven en de bouw. De platen worden gemaakt in een metaalfabriek in standaard afmetingen. Die kunnen vervolgens worden besteld door bedrijven die metaal nodig hebben voor hun bezigheden. Vervolgens moeten ze de standaard platen zelf opdelen in kleinere stukken of hier een meerprijs voor betalen. Maar hoe deel je nu een metaalplaat op in kleinere stukken zonder het materiaal te beschadigen? U leest het antwoord in dit blog.

Manieren om metaal te knippen

Er zijn een aantal manieren om metaal te knippen. Dat kan handmatig met een plaatschaar of een hefboomschaar. Dit is vooral geschikt voor kleinere, dunnere platen en een laag aantal benodigde stukken.

Voor grotere series en formaten wordt een zogenaamde guillotineschaar gebruikt. Hierbij wordt een plaat op een tafel geklemd, waarbij er van boven een mes naar beneden komt. Dit bovenste mes staat onder een kleine hoek. Doordat er aan de onderkant ook een mes zit (wel waterpas) vindt er een knipbeweging plaats wanneer het bovenste mes naar beneden beweegt.

Hydraulisch metaalplaat opdelen met guillotineschaar

Een guillotineschaar kan in lengte variëren: hij kan meters lang zijn, waardoor hij in staat is om snel grote platen in stukken op te delen. De aandrijving gebeurt met hydrauliek. Hydrauliek is in staat om een grote kracht op te bouwen. Hierdoor kan een industriële guillotineschaar met gemak zowel dunne en dikke metaalplaat doorknippen. Doordat de messen recht zijn, is het alleen mogelijk om rechte stukken af te knippen.

Kenmerken van knippen metaal met een guillotineschaar

  • Snel
  • Alleen rechte stukken
  • Geschikt voor grote en kleine platen
  • Slechts een kleine braam
  • Nauwkeurig knippen
  • Geen krachtsinspanning nodig
  • Geschikt voor meerdere metaalsoorten
  • Knippen zonder metaal te beschadigen

Meer informatie?

Wilt u meer weten over metaal knippen? Of wilt u een voorgeknipte metaalplaat bestellen? Neem dan contact op met een metaalbedrijf. Zij kunnen u alles vertellen over de mogelijkheden en leveringsvoorwaarden.

Meer technische artikelen van onze hand lezen? Probeer dan dit blog over professioneel handgereedschap.