Soul food in restaurant in Rotterdam
Heb je wel eens soul food gegeten? Geen idee? Soul food, ofwel voedsel voor de ziel heb je waarschijnlijk al vaker gegeten dan je weet. Maar heb je soul food als culinair begrip al eens zien langskomen? Want wat is nu eigenlijk soul food? Waar komt het vandaan en welke gerechten kunnen we rekenen tot soul food? In dit blog lees je meer over de oorsprong van soul food en waar je in Rotterdam soul food kunt eten.
Oorsprong van soul food
Oorspronkelijk is soul food een aanduiding voor de traditionele Afro-Afrikaanse keuken die in de jaren ‘60 in het zuiden van de Verenigde Staten ontstond. Soul food-gerechten kwamen op in tijden van schaarste. In de zuidelijke staten had de Afro-Amerikaanse bevolking het niet heel breed. En gevarieerd en gezond eten bestond nog eigenlijk niet. Men was zich er in elk geval niet bewust van, zoals nu. De meeste mensen zochten hun toevlucht in het eten van goedkope producten, zoals kippenvleugels of spareribs. Door het goedkope vlees te frituren of te braden in veel vet werd het voedsel veel rijker aan smaak en had men sneller een vol gevoel. Ook groenten werden gegaard in reuzel. Tegenwoordig is dit soul food helemaal ingeburgerd in de Amerikaanse ‘keuken’ en wordt het er overal gegeten. Restaurants met ‘fast’-soul food zijn op elke hoek van de straat te vinden.
Soul food verovert de wereld
Volgens de traditionele bereiding – en zeker in de ‘fastfood-variant – is soul food is niet bepaald de meeste magere manier van eten. Door zijn rijke smaak, de makkelijke bereiding en de voordelige prijs ging soul food al snel de hele wereld over. Koks in andere culturen zagen er gelukkig andere mogelijkheden in en lieten zich inspireren door de beginselen van soul food. Zij gaven er hun eigen creatieve draai aan en bedachten op soul food geïnspireerde gerechten die we tegenwoordig onder de noemer ‘wereldkeuken’ kunnen scharen. Deze variaties op soul food zijn een stuk gezonder te noemen.
Soul food: er gaat een wereld voor je open
Soul food staat tegenwoordig voor creatief eten, waarin invloeden uit de hele wereld zijn verwerkt. Uit de Afro-Amerikaanse keuken komen bijvoorbeeld zoete aardappelen, gebakken meerval, spareribs, kippenvleugeltjes en maisbrood. De oorspronkelijke inheemse Amerikaanse keuken draagt op zijn beurt weer bij aan soul food door het gebruik van onder andere verschillende soorten peulvruchten, bessen, garnalen, mais en kalkoenvlees. Nieuwsgierig geworden om soul food te proeven? Kijk snel naar een restaurant met soul food in Rotterdam.