Stopcontact of laadpaal?
Wilt u een elektrische auto kopen of heeft u net een elektrische voertuig aangeschaft? Dan is het goed om te weten hoe u deze op moet laden. Wanneer u een elektrische auto koopt, krijgt u daar vrijwel altijd een laadkabel bij. Deze kunt u gebruiken om de accu weer op te laden. De volgende stap lijkt dan heel eenvoudig: stekker in het stopcontact en opladen maar! Toch ligt dat bij elektrische auto’s net even anders. Opladen kan namelijk wel via het stopcontact, maar gaat meestal via de laadpaal. Wij vertellen u er meer over in dit blog.
Opladen via het stopcontact duurt langer
De accu’s van elektrische voertuigen zijn veel groter dan de accu’s van kleine elektrische apparaten, zoals laptops en telefoons. Het opladen van de auto duurt daardoor ook vele malen langer en kan wel twaalf uur duren. Daarnaast is dit een zware belasting voor het elektriciteitsnet. Andere grotere apparaten, zoals een wasmachine of vaatwasser kunnen vaak niet gebruikt worden, omdat een elektrische auto de volledige capaciteit bezet.
Laadpaal is veiliger
Een kabel in het stopcontact kan erg heet worden, doordat deze zo lang in gebruik is. Een laadpaal is gemaakt voor het opladen van een elektrische auto en een stopcontact niet. Hierdoor heeft u met een laadpaal veel minder kans op brand en oververhitting van de laadkabel. Een laadpaal is dus sneller en veiliger en heeft hierdoor sterk de voorkeur boven opladen in het stopcontact.
Een laadpaal kopen
Een laadpaal voor thuis aanschaffen is een slim idee. En een laadpaal is tegenwoordig ook helemaal niet meer zo duur. Vaak zit het installeren van de laadpaal namelijk al bij de prijs inbegrepen. U kunt zonder problemen een laadpaal op uw eigen grond laten plaatsen. Wilt u een laadpaal op gemeentegrond, dan moet u hier eerst toestemming voor vragen.
Welke laadpaal voor thuis heeft u aangeschaft? Laat het ons weten.