Voor- en nadelen van payrollen

Payrollen (terecht?) steeds populairder

De laatste jaren schieten payrollbedrijven weer als paddenstoelen uit de grond. De populariteit van deze verloningssystemen groeit blijkbaar weer enorm. Wij vroegen ons af waarom dat is. Natuurlijk, het biedt een hoop vrijheden, flexibiliteit en financiële voordelen, maar hebben die twee positieve punten ook niet meteen een heel vervelende schaduwzijde? Wij gingen voor u op onderzoek uit. Wat zijn de voor- en nadelen van payroll?

De voordelen

Zeker voor de wat kleinere bedrijven kan een payrollconstructie vele voordelen bieden. Als zij werken met werknemers die betaald worden via payrolling, dan hoeven eerstgenoemden zich niet bezig te houden met regelingen van het UWV, de Belastingdienst, verzekeraars voor pensioenen en de arbodienst bijvoorbeeld. Dit geeft hen meer rust, tijd en energie voor hun eigen corebusiness. Ook is het risico op deze manier beperkt. Wordt een medewerker ziek? Dan hoeft de werkgever geen loon te betalen. Ook een verzuimverzekering blijft achterwege. Het payrollbedrijf regelt immers altijd de uitbetaling. Desondanks kiest de werkgever zelf wie hij of zij aanneemt. Dit in tegenstelling tot een uitzendbureau. Kortom, meer flexibiliteit en minder risico. Zijn er dan nog wel nadelen?

De nadelen

Na grondig onderzoek kunnen we gelukkig stellen dat die nadelen er amper zijn. De enige keren dat payroll niet ideaal uitpakt, is als een payrollbedrijf bijvoorbeeld failliet gaat. Dan draait een werkgever alsnog op voor premies en belasting die hij moet afdragen aan de Belastingdienst. Een ander nadeel is dat het UWV kan besluiten geen uitkering te verstrekken. Echter, dit is alleen in het geval van een schijnconstructie. Let er dus goed op dat u in zee gaat met een degelijk, betrouwbaar payrollbedrijf. Zo’n bedrijf is gecertificeerd volgens NEN 4400-1 en is aangesloten bij een brancheorganisaties (ABU of NBBU). Als u het helemaal zeker wilt weten, kunt u bij de Belastingdienst opvragen of het payrollbedrijf in het verleden de belastingen en sociale premies wel steeds heeft betaald.

Kenmerken van een goed payrollbedrijf

Gelukkig is er een aantal simpele kenmerken, waardoor u direct kunt zien of u met een betrouwbaar, ervaren en professioneel payrollbedrijf te maken heeft. Controleer of zij de volgende waarden hanteren:

  • Maken zij heldere afspraken?
  • Werken zij met een vast tarief?
  • Werken zij met de G-rekening?
  • Betaalt u alleen de gemaakte uren?
  • Hanteren zij een transparante werkwijze?

Zoek met zorg een professioneel payrollbedrijf

Kortom, als u een professioneel payrollbedrijf aan de arm neemt, dan zult u enkel voordelen van payrollen genieten. Wij wensen u veel succes toe met uw zoektocht naar een prima payrollbedrijf.