Waterschade: wat dekt de verzekering?

Verzekeringen voor waterschade

Vervormde vloeren, schimmel op muren en plafonds, verwoeste meubels, vernielde isolatie: elk jaar wordt er miljoenen euro’s aan schade veroorzaakt door leidingwater. Het zou mooi zijn als u voor al uw vernielde eigendommen een vergoeding zou krijgen. Of waterschade verzekerd is, is afhankelijk van de verzekeraar en de oorzaak van de schade. Lees in deze blog wanneer u in aanmerking komt voor vergoeding van waterschade.

Niet alle waterschade wordt vergoed

Er is een verschil tussen de ene en de andere waterschade, zoals lekschade. Verzekeraars vergoeden niet alle schade, ook al vallen ze allemaal onder waterschade. Waterschade door leidingbreuk, verstopping, neerslag, waterbodem, koelkast en aquarium wordt door de meeste verzekeraars gedekt. Schade als gevolg van een geblokkeerd of kapot rioolstelsel wordt daarom meestal vergoed. Slechte kitnaden, openstaande ramen, grondwater en dijkdoorbraken worden echter niet vergoed. Dat komt omdat deze categorie gemakkelijk te voorkomen is of zeer zeldzaam is. De verzekeraar gaat hierbij dus uit van uw eigen verantwoordelijkheid.

Riool schade claimen

Heeft u te maken met schade aan uw riool? U doet er goed aan de schade zo snel mogelijk bij uw verzekeraar te melden. U declareert de schade door een schadeformulier in te vullen. Over het algemeen kunt u het schadeformulier downloaden van de website van uw verzekeraar. Ook helpt u uw verzekeraar door foto’s te maken van de schade en deze mee te sturen. Zo kan uw verzekeraar de schade goed inschatten en u het juiste bedrag betalen. Het is ook mogelijk dat er een expert langs komt om de schade te bekijken en in te schatten, zodat kan worden bepaald voor welk bedrag u vergoedt krijgt voor uw rioolschade.

Tips om waterschade te voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Zorg er dus voor dat u geen waterschade oploopt door de volgende maatregelen te nemen:

  • Schaf een waterdetector aan voor uw kelder
  • Controleer regelmatig de kitranden in de badkamer, keuken en wc
  • Maak regelmatig uw dakgoten schoon
  • Laat indien nodig uw riool ontstoppen door professionals
  • Laat ‘s winters de buitenkraan leeglopen en sluit deze af

Heeft u toch een geschil met uw verzekeraar? Lees hier wat u daaraan kunt doen!