Plotseling vast blijken te zitten aan een abonnement
De laatste tijd is het weer volop in het nieuws: onschuldige consumenten ontvangen aanmaningen van een incassobureau voor een dienst die zij niet hebben afgenomen of voor een abonnement dat ze niet hebben afgesloten. Zo kwam onlangs via het consumentenprogramma Radar naar voren dat veel forumgebruikers vorig jaar zijn benaderd met een telefonische aanbieding. Na maandenlang niks meer gehoord of ontvangen te hebben over deze aanbieding, verscheen er plotseling een aanmaning op de mat. Blijkbaar was er toch een overeenkomst aangegaan. Hoe zit het met die stiekeme abonnementen? En kan misschien juist een incassobureau oplossingen bieden?
Zorg duidelijk te hebben waar u mee akkoord gaat
Het blijkt vaker te gebeuren met telefonische aanbiedingen. Er wordt u bijvoorbeeld uiterst onschuldig gevraagd of u meer informatie wenst thuisgestuurd te krijgen. U beantwoord daar bevestigend op. Maar u ontvangt vervolgens niks in huis. Wel verschijnt later die aanmaning van het incassobureau. Hoe kan dit gebeuren? Immers, blijkbaar is er toch iets van een overeenkomst of abonnement afgesproken. Wij gingen op zoek naar wanneer een overeenkomst of abonnement rechtsgeldig is. Het blijkt dat voor elk abonnement een schriftelijkheidsvereiste geldt. Een ‘ja’ via de telefoon op een interessante aanbieding, is dus niet voldoende. Ontbreekt er een schriftelijk akkoord, dan is de overeenkomst of het abonnement niet rechtsgeldig. Er mag dan ook geen aanmaning over gestuurd worden. Let wel, bij eenmalige diensten of acties is een telefonische ‘ja’ wél voldoende. Maar ook dan moet duidelijk vermeld worden wat er precies voor welk bedrag gekocht wordt. Is dit niet het geval, ook dan is de overeenkomst ongeldig.
Wat kan het incassobureau voor u betekenen?
Als u een aanmaning heeft ontvangen, is het altijd aan te raden contact met het incassobureau op te nemen. Zij moeten u namelijk aan kunnen tonen dat de overeenkomst of het abonnement dat eraan ten grondslag ligt, rechtsgeldig is. Er zijn verschillende redenen waarom een vordering ongeldig kan zijn:
- Het bedrag klopt niet
- De vordering is verjaard
- U heeft het product niet gekocht
- U heeft de dienst niet afgenomen
- Het product/De dienst is u opgedrongen
Maar wat betekent dit? Deugen incassobureaus dan helemaal niet? Integendeel. Gelukkig zijn er voldoende incassobureaus die enkel vorderingen uitschrijven voor geldige gevallen.
Zoek contact op met een legitiem incassobureau
Bent u in een geschil verzeild geraakt met een incassobureau? Heeft u een vordering ontvangen die volgens u niet geldig is? Neem dan contact met op met ander incassobureau dat bemand wordt door advocaten. De wetgever heeft namelijk niet voor niets het procesmonopolie in incasso aan advocaten gegeven en niet aan incassobureaus. Zo weet u zeker dat u op de juiste, rechtsgeldige wijze verder geholpen wordt.