De ontruiming van het ouderlijk huis. Een moeilijk proces

Een emotionele periode

De meeste mensen krijgen er eens in hun leven mee te maken. De ouders overlijden. Wanneer dit gebeurt, begint er vaak een zware en emotionele tijd. Midden in deze moeilijke periode moeten er ook nog allerlei zaken worden geregeld door de kinderen en naasten. Een voorbeeld is de ontruiming van het ouderlijk huis. Een emotioneel proces dat vaak veel stress oplevert. Maar hoe kunt u dit het beste aanpakken? Wij geven u graag een aantal tips om de ontruiming soepel te laten verlopen. U leest het in dit blog.

Zorgvuldig ontruimen

De eerste tip die wij u geven, is om zorgvuldig te werk te gaan. Ondanks dat u moe en emotioneel bent in deze tijd, is het van belang dat u niet te snel beslissingen maakt. Daar kunt u later namelijk spijt van krijgen. Door niets ongezien weg te gooien, kunt u dit voorkomen. Bewaar bijvoorbeeld bijzondere foto’s, trouwboekjes en krantenknipsels die van emotionele waarde zijn. Een tweede tip die wij geven, is dat alle belangrijke papieren moeten worden verzameld. U kunt vooraf bijvoorbeeld een lijstje maken, waar u alle benodigde documenten zoals verzekeringen, bankgegevens en het testament op noteert. Wanneer al deze papieren verzameld zijn, kunt u beginnen met het weggooien van onbelangrijke papieren.

Laat de spullen taxeren

Onze derde tip is om de waarde van de spullen de woning te laten taxeren. Het is verleidelijk om de kringloop te bellen en alle meubels in een keer af te laten voeren. Dit kan er echter voor zorgen dat u geld misloopt of bijzondere erfstukken weggooit. Wanneer u de waarde van de spullen weet, kunt u uiteindelijk beslissen over de bestemming. Een andere vierde belangrijke tip is om niet zomaar spullen weg te geven. Vooraf moet geïnventariseerd worden wat alle familieleden willen. Zo kan ruzie worden voorkomen.

Schakel een ontboedel bedrijf in

De vijfde en laatste belangrijke tip die wij willen meegeven, is om voor extra handen te zorgen bij het ontboedelen van de woning. Het zware werk, zoals het verslepen van meubels e.d., kunt u gemakkelijk uit handen geven aan een professioneel ontboedel bedrijf. Zij hebben de kennis, het personeel en het materiaal in huis om de spullen uit het ouderlijk huis op de juiste manier te verplaatsen. Zo heeft u weer een zorg minder.

Pak alle hulp aan die u kunt krijgen

Wij hopen dat met deze tips het ontruimen van het ouderlijk huis een stukje minder moeilijk voor u wordt. In zo’n emotionele periode is het belangrijk om alle hulp aan te pakken die u kunt krijgen. Ga dus zeker op zoek naar een ontruimingsbedrijf bij u in de buurt en vraag om hulp. Zij helpen u graag om het ouderlijk huis op een nette en waardige manier te ontboedelen.