Bilgepompen

Het gebruiken van bilgepompen

Scheepvaartpompen. Misschien heb je er weleens van gehoord, misschien ook niet. Maar ze zijn voor bijna iedereen wel van belang. Of je nu graag met een cruiseschip op vakantie gaat, of weleens iets op AliExpress bestelt: je hebt er baat bij. In dit blog vertellen we je er graag meer over, en dan vooral één pomp in het specifiek: bilgepompen.

Wat is de bilgepomp?

De bilge is het laagste punt aan de binnenkant van de romp waar de twee zijden van het schip samenkomen. Vroeg of laat krijgt elke boot wel te maken met ongewenst water in de bilge. De bilgepomp is dan ook speciaal ontwikkeld om het overtollige en ongewenste water uit de boot te pompen. Met de bilgepomp verwijder je lek-, regen-, en buiswater makkelijk af. Voor een veilige en relaxte vaartocht is de bilgepomp dan ook een essentiële tool voor de boot.

Oorzaken van water in de bilge

Er zijn een boel oorzaken voor water in de bilge van je boot. Je kunt hierbij denken aan een lekkende patrijspoort, regenwater, smeltend ijs of lekke naden en kieren. In deze gevallen is een bilgepomp dan ook essentieel. Een lek kan uiteraard ook veroorzaakt worden door een grote botsing. In dat geval heb je een bilgepomp nodig met een grote pompcapaciteit die jou de tijd geeft om snel een reparatie te doen, terug te varen naar vaste grond of, in het extreemste geval, snel het schip te verlaten.

Kiezen van de juiste bilgepomp

Voor het uitzoeken van de juiste bilgepomp is het belangrijk om rekening te houden met een paar punten. Ten eerste is de grootte van de boot en van de pomp belangrijk. Als je een oude bilgepomp moet vervangen is het belangrijk dat je zoekt naar een model dat past met de huidige slangen, mits je deze niet vervangt. Omdat kleine boten sneller zinken, zul je voor een kleinere boot een relatief grote pomp nodig hebben. Een bilgepomp moet immers in staat kunnen zijn het binnenstromende water sneller naar buiten te kunnen pompen dan het binnenkomt.

Meer informatie over scheepvaartpompen

Binnen de scheepvaart zijn diverse soorten pompen van belang. Denk hierbij aan kattenkoppen, ballastpompen en dekwaspompen. Afhankelijk van de boot en het doel, is de ene pomp belangrijker dan de andere.

Meer weten over scheepvaartpompen? Stuur ons gerust een bericht!