Bomen planten in het najaar

Hoe je het beste bomen plant in het najaar

Meestal denken we bij de laatste maanden van het jaar aan koude temperaturen, kerst, Sinterklaas en warme kleding. Een hobby zoals tuinieren lijkt hier niet bij te passen. Maar de herfst is dé tijd van het jaar om een boom te planten. Hoe u dat het beste kunt doen? Lees snel verder!

De fijne warme najaarsgrond

De effecten van de warme zomermaanden werken vaak nog even door in de grond. Deze warme grond helpt in het najaar goed de groei van jonge plantjes en bomen. Zelfs wanneer het licht vriest kunt u bomen planten. Als de grond maar zacht genoeg is om met een schop los te krijgen. Is de grond te hard door de kou? Dan kunnen er inderdaad geen bomen meer gepland worden. In het geval van tijdnood is het toch aan te raden een boom of plant met wortels in de grond te bewaren tegen uitdroging.

Minder droogte

Nog een pluspunt van het planten van bomen in het najaar is dat de kans op droogte aanzienlijk kleiner is. Met steeds hogere wordende temperaturen in de zomer, is de lente niet altijd de beste tijd om bomen te planten. De zomer is steeds vaker te droog en te warm voor jonge bomen om het te redden. Het najaar is nog altijd vaak voorzien van veel regen en een hoge luchtvochtigheid. Daardoor is zelf extra water geven meestal onnodig.

Het najaar geeft ontwikkelingstijd

Een boom in het najaar planten, geeft de boom tijd om zich te ontwikkelen en te groeien. Vooral de wortels krijgen tijd om te groeien doordat er geen bladeren meer aan de boom zitten. Ook de vele regenval in het najaar helpt hierbij. Op deze manier heeft de boom een voorsprong wanneer het straks weer lente wordt. Dan komt hij pas écht mooi tot bloei! Wil je een boom planten in het najaar? Let dan goed op het volgende:

  • Plant een boom niet als het vriest
  • Wil je een beuk of een els planten? Doe dat dan niet voor eind november
  • Doe goed onderzoek naar hoe diep een boom precies geplant moet worden
  • Maak het plantgat groot genoeg en gebruik gerust extra compost
  • Vergeet niet dat een boom na het planten tot 10 cm kan inzakken

Meer tips en een mooi online aanbod

Benieuwd naar welke bomen goed zijn om in het najaar te planten? Er is online meer dan genoeg aanbod op het gebied van prachtige bomen om in het najaar te planten

Heb je zelf nog meer tips over of ervaringen met bomen planten in het najaar? Laat het ons weten via het contactformulier.