Salarisadministratie: wat houdt dat in?

De vele facetten van salarisadministratie

Salarisadministratie: het blijft een doorn in het oog voor veel ondernemers en werkgevers die zich liever focussen op het uitvoeren van het werk waarvoor ze in eerste instantie een bedrijf hebben opgericht. Toch is loonadministratie een belangrijk onderdeel van elk bedrijf. Een goede salarisadministratie zorgt er immers voor dat uw medewerkers op tijd en correct worden betaald en dat de financiële administratie up-to-date blijft. Salarisadministratie is echter een vak apart, waar veel meer bij komt kijken dan in eerste instantie lijkt. Wilt u zich verdiepen in salarisadministratie? Lees dan vooral verder.

Wat houdt salarisadministratie in?

Bent u een werkgever? Dan dient u alle financiële en fiscale gegevens over uw medewerkers bij te houden in een salarisadministratie. Dat betekent dat het salaris, declaraties, toeslagen en inhoudingen en al het andere dat nodig is om periodiek een correcte loonstrook te maken, netjes wordt bijgehouden door een accountant binnen uw bedrijf of door uzelf. Verder omvat de salarisadministratie ook documenten zoals loonstroken, de loonstaat, de belastingaangiften en de verschillende jaaropgaven.

Verplicht of niet?

Of u verplicht bent een salarisadministratie bij te houden, hangt af van een aantal factoren. Zo hoeft niet iedere werkgever een loonadministratie bij te houden. Of u voldoet aan de eisen of niet, dient u zelf na te gaan bij uw bedrijf. Als werkgever bent u alleen wettelijk verplicht een loonadministratie bij te houden als u voldoet aan deze drie voorwaarden:

  • U heeft (meer dan één persoon) personeel in dienst
  • Het personeel ontvangt loon voor hun werkzaamheden
  • Als werkgever bent u verantwoordelijk voor de inning van belastingen
  • Salarisadministratie uitbesteden

    Doet u de salarisadministratie liever niet zelf? Dan kunt u ervoor kiezen om dit uit te besteden aan een payrollbedrijf. Een payrollbedrijf is in veel gevallen een goedkopere optie dan het inhuren van een accountant die alle administratie moet doen. Daarnaast is een payrollbedrijf gespecialiseerd in het beheren van uitbetalingen. Zo hoeft u niet bang te zijn om fouten te maken. Het inhuren van een payrollbedrijf heeft nog meer voordelen. Meer weten over de voordelen van payrolling? Laat een berichtje achter op onze contactpagina, en we verwijzen u graag door!