Chinees of Belgisch hardsteen
Er wordt vaak gedacht dat Chinees hardsteen een minder hoge kwaliteit heeft dan Belgisch hardsteen. Maar klopt deze aanname wel? Daar kunnen we heel kort over zijn: nee, die klopt niet. Toch is er wel een verschil tussen Chinees hardsteen en Belgisch hardsteen. Daar vertellen we in dit blog meer over.
Chinees hardsteen
Chinees hardsteen is ongeveer 150 miljoen jaar ouder dan Belgisch hardsteen. Het is rijk aan dolomiet. Het uiterlijk van Chinees hardsteen kunt u herkennen aan kleine kalkbolletjes en witte aders met vlekken. Die zijn in het gesteente opgenomen. Doordat Chinees hardsteen rijk is aan dolomiet, wat kan gaan verkleuren in de loop der tijd, kan het zijn dat de vloer door de jaren heen wat bruiner gaat kleuren. Dit heeft echter geen enkel effect op de kwaliteit van het Chinees hardsteen.
Belgisch hardsteen
Belgisch hardsteen is, vergeleken met Chinees hardsteen, dus relatief ‘jong’. Het gaat om een crinoïde kalksteen. Belgisch hardsteen is blauwgrijs van kleur. Het is relatief rijk aan kleine fossielen die zich in de steen bevinden. Waar Chinees hardsteen in de loop der tijd bruin kan kleuren, kunnen in Belgisch hardsteen na enkele jaren kleine zwarte vlekken te zien zijn. Ook die hebben geen enkele invloed op de kwaliteit van de steen.
Welke soort is beter?
Welke soort is nu dan beter en, nog belangrijker, kiest u voor Belgisch hardsteen of Chinees hardsteen in uw woning? Ga af op wat u het mooist vindt! Van zowel Chinees als Belgisch hardsteen zijn vloeren van goede en minder goede kwaliteit op de markt. Het is dan ook belangrijk om de hulp van een specialist in te schakelen die u kan helpen een vloer van goede kwaliteit te kiezen.
Heeft u hulp nodig met het vinden van een specialist bij u in de buurt die u kan adviseren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.