Een overzicht van diverse spaarvormen

Eén van de ouderwetse spaarvormen die nog steeds actueel is, is het sparen in een spaarvarken of spaarpot. Maar voor de volwassen Nederlanders is dit natuurlijk geen verstandige en veilige manier van sparen. Daarom kunt u tegenwoordig een keuze maken uit een groot aantal spaarvormen indien u wenst te gaan sparen.

  • Spaarrekeningen met voorwaarden. Bij deze vorm van sparen geldt er vaak een minimale inleg, en bovendien dient u uw ingelegde geld een bepaalde periode op de rekening te laten staan. Wilt u vrij over uw geld kunnen beschikken dan is deze vorm niet geschikt.
  • Spaarrekeningen zonder voorwaarden, zoals het zogenaamde internet sparen. Deze spaarvorm is een van de populairste vormen van de laatste jaren, en de momenten van inleg en opname zijn vrij te kiezen.
  • Deposito sparen. Bij deze vorm van sparen zet u uw geld voor een vooraf afgesproken periode vast. U kunt tussentijds niet bij het gespaarde geld komen, maar de rente is hoger dan bij een gewone spaarrekening en kan zelfs oplopen naar mate de looptijd langer is. Aan het eind van de looptijd krijgt u vervolgens de door u ingelegde gelden terug.
  • Groen sparen. Uw spaargeld wordt geïnvesteerd in projecten ter verbetering van het milieu, en in sommige gevallen komt u bij deze vorm van sparen ook nog eens in aanmerking voor een belastingvoordeel.
  • Duurzaam sparen. Bij deze spaarvorm wordt uw spaartegoed geïnvesteerd in duurzame projecten. Ook hiermee kunt u in aanmerking komen voor een belastingvoordeel.
  • Levensloop regeling. Via uw werkgever kunt u bij deze vorm belastingvrij sparen voor een bepaalde periode van onbetaald verlof. U financiert deze periode met het door u gespaarde bedrag. Alle werknemers van Nederland kunnen sinds 2006 gebruik maken van deze regeling.
  • Spaarverzekering. Deze vorm is een combinatie van sparen en verzekeren. U kunt ermee sparen om later bijvoorbeeld een aanvulling op uw pensioenuitkering te ontvangen.
  • Spaarloonregeling. Ook bij deze spaarvorm spaart u belastingvrij via uw werkgever.

Waar vindt u informatie over sparen?

Er is zoveel te vertellen over sparen, maar vaak wordt daarbij toch nog het een en ander vergeten. Dit is mede het gevolg van het feit, dat de voor u meest ideale spaarvorm voor uw buurman misschien wel de minst gunstigste is. Alleen daarom al doet men er goed aan zo veel mogelijk informatie te verzamelen, om zodoende een goede keuze uit alle spaarvormen te kunnen maken, een weloverwogen keuze die ook echt bij uw financiële en persoonlijke situatie past. Ga langs bij banken, informeer bij uw werkgever, en oriënteer u via het internet waar je alle spaarrekeningen kunt vergelijken