Wel of geen pensioen regeling voor je personeel?

In Nederland is het voor bedrijven niet verplicht om hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen als je bedrijf ergens bij aangesloten is. Het is verplicht voor bedrijven die binnen een sector met een collectief bedrijfstakpensioenfonds valt. Meer dan de helft van alle werknemers in Nederland vallen hieronder. Wanneer je geen pensioenregeling hebt met je werkgever zijn er wel hoop andere mogelijkheden om te zorgen dat je voorzien bent in je periode na je 67ste.

Zelf regelen met de werkgever

Wanneer je werkgever geen eigen pensioenregeling heeft betekent het niet dat je helemaal geen mogelijkheden hierin hebt. Een werkgever kan namelijk samen met jou een pensioenregeling ontwikkelen. Je kunt in overleg bespreken wat je per maand opzij wilt zetten. Wel is het belangrijk om duidelijke voorwaarden in je contract te vermelden. Laat ook je werkgever adviseren door specialist die zich bezig houden met salarisadministratie. Zij kunnen het beste adviseren bij een regeling tussen jou en het bedrijf.

Zelf geld opzij zetten

Er zijn ook bedrijven waarbij ze een eigen pensioenfonds beheren maar daar sluipt wel een gevaar in. Op het moment dat het bedrijf failliet gaat bestaat er ook een kans dat je ook je volledige pensioen kwijt raakt. Dit kan een vervelende situatie worden als je al tientallen jaren hebt gespaard. Wil je dit risico niet lopen of heeft je werkgever helemaal geen pensioensregeling dan kun je ook zelf alles gaan regelen.

AOW

Wanneer je 67 wordt ontvangt elke inwoner van Nederland een staatspensioen deze word ook wel de AOW genoemd. Als je alleenstaande bent ontvang je ongeveer 1.100 euro bruto per maand en wanneer je samenwoont 750 per persoon. Voor veel mensen is dit niet voldoende om hun huidige levensstijl te behouden. Het is lastig om precies uit te rekenen wat je nodig om over bijvoorbeeld 40 jaar. Je weet niet hoe duur alles is tegen die tijd. Wel heeft bijna elke pensioenfonds er rekening mee gehouden dat je ongeveer 70% van je gemiddelde inkomen nodig wanneer je met pensioen gaat.

Zelf sparen

Het sparen voor een pensioen is niet verstandig om dit te doen via een normale spaarrekening. Je geld wat je spaar valt dan namelijk onder je eigen vermogen en daar moet je dan belasting over betalen. En dat kan best hoog worden wanneer je al een aantal jaren bezig bent met sparen. Je moet dit regelen via een speciale geblokkeerde rekening via de bank of een verzekeraar.