Het belang van goede reclame

Wel of geen folder?

Het werk van de grafisch vormgever is de laatste tijd weer erg in het nieuws geweest. We hebben het over reclame. Een goede grafisch vormgever ontwikkelt namelijk de mooiste reclamefolders. Met felle kleuren of juist in een strak design. Dat ligt maar net aan de opdrachtgever. Iedereen kent ze wel. Heerlijke, knisperende, nieuw ruikende papieren folders. Vol met de mooiste aanbiedingen. Maar deze fijne folders liggen al een tijdje onder vuur… Lees snel verder!

De beruchte ‘ja-ja’-sticker

In april is een drastisch initiatiefvoorstel aangenomen in Amsterdam. Inwoners van deze stad moeten vanaf 2017 een ja-ja-sticker op de brievenbus plakken als ze folders willen blijven ontvangen. Doen zij dit niet, dan krijgen ze dus geen folders meer. Waarom is dit initiatief in het leven geroepen? Om de grote hoeveelheid papierverspilling in onze hoofdstad tegen te gaan. Okay, daar is wat voor te zeggen. Maar het vraagt wel een extra handeling van de consument. En missen retailers niet veel klanten als potentiële klanten niet weten wat er in de aanbieding is? Natuurlijk, aanbiedingen kunnen ook opgezocht worden via een website of app, maar dat is volgens velen toch anders. En als er meer steden naast Amsterdam volgen; wat betekent dit dan voor het vak van de grafisch vormgever? Wij gingen op onderzoek uit.

Het takenpakket van de grafisch vormgever

Een grafisch vormgever is expert in het ontwerpen van allerlei producten. Dat kan voor zowel on- als offline doeleinden zijn. Maar een groot deel van het huidige takenpakket van zo’n ontwerper bestaat uit het drukklaar maken van ontwerpen. En deze dan ook daadwerkelijk af laten drukken. Zoals de beruchte folders. Vrijwel elke professionele folder die u in handen heeft gehad, is ontwikkeld door een grafisch vormgever. Zo’n vakman weet precies welke stijl bij welk bedrijf past. En welke kleuren. Welke vorm. Welk lettertype. Kortom, de hele huisstijl van een bedrijf is samengevat in die hele fijne folders! Als er straks bijna geen folders meer gemaakt hoeven te worden, omdat elke stad besluit dat deze alleen nog maar bezorgd hoeven worden bij huizen met een ja-ja-sticker, dan sterft het beroep van de grafisch vormgever misschien wel een stille, nare dood. Dit willen we uiteraard voorkomen. Lees snel verder over hoe we dat samen kunnen realiseren!

Kies voor folders

Zodra dit doemscenario werkelijkheid wordt, willen we dus met nadruk meegeven: Bestel die ja-ja-sticker. Blijf genieten van het geknisper. De mooie kleuren. De lekkere verse geur van papier. En de fijne aanbiedingen. Dan kan het zeer gewaardeerde beroep van de grafisch vormgever blijven bestaan. Voor bijvoorbeeld:

  • Reclame ontwerpen
  • Huisstijlen realiseren
  • Verpakkingen ontwikkelen

Veel bladerplezier gewenst!

U begrijpt, zonder deze vakman is er stuk minder te genieten. Want dat is wat mooie grafische reclame doet. Het maakt indruk op ons, het inspireert ons, het neemt ons mee. Laat de grafisch vormgever dit mooie werk blijven doen en, mocht het straks nodig zijn, zeg dan JA tegen de ja-ja-sticker!