Hoe pakt u een verstopte wc aan?

Wij bieden u de oplossing

Een verstopte wc kan een lastig probleem zijn. U kunt dan tijdelijk uw toilet niet gebruiken. U kunt door de verstopping niet meer doorspoelen. In sommige gevallen komt het water zelfs omhoog, met het risico op een overstroming van uw wc. U wilt natuurlijk gewoon naar de wc kunnen wanneer dat nodig is. Daarom moet een verstopte wc zo snel mogelijk ontstoppen. Wij bieden u hiervoor een oplossingsgericht blog.

Oorzaak ontdekken van de verstopte wc?

In de meeste gevallen is een wc verstopt, doordat er iets vastzit in de afvoerbuis van het toilet. Hierdoor kan water niet meer doorgespoeld worden. Weet u wat de verstopping veroorzaakt? Dan is het goed om die oorzaak door te geven aan de loodgieter die u daarvoor kunt inschakelen. Zo kunnen zij gericht te werk gaan. Heeft u geen idee wat de oorzaak kan zijn? Ook dan kan de loodgieter u helpen.

Wat kunt u zelf doen?

U kunt zelf proberen om de verstopping te verhelpen. Er zijn twee opties:
Handmatig ontstoppen: reik met uw hand in de toiletpot en probeer de blokkade handmatig te verwijderen. Gebruik hierbij wel altijd een lange rubberen handschoen om hygi├źneredenen. Lukt het zo niet? Gebruik dan zoiets als de aloude plopper. Hoe werkt u daarmee? Dek met de rubberen mond van de plopper de leiding af en trek de ontstopper vervolgens in een vloeiende beweging terug. Door de druk die ontstaat kan de verstopping loskomen.

Voorkomen van een verstopte wc

Wilt u voorkomen dat uw wc verstopt raakt? Houd u dan aan het volgende principes:

  • Gebruik geen grote proppen wc-papier
  • Gooi tampons of maandverband in de prullenbak
  • Spoel geen keukenpapier, vochtig toiletpapier of billendoekjes door het toilet

Wanneer belt u de loodgieter?

Hoe pakt u een verstopte wc aan als het u zelf niet lukt om de blokkade te verwijderen? Bel dan snel een loodgieter. Als het goed is, komt die zo snel mogelijk langs om uw wc te ontstoppen.
Meer blogs lezen over de werkzaamheden van een loodgieter? Klik dan op de link.