Informatie over darmflora aandoeningen

Een afwijkende darmflora

Heeft u last van darmklachten? Denk bijvoorbeeld aan een opgezette buik, diarree of juist verstopping, winderigheid of ontstekingsreacties? Dan heeft dit vaak te maken met een dalende of afwijkende darmflora. In dit blog van Icfem2007 geven wij u meer info over darmflora. Hoeveel bacteriën zijn er aanwezig in de darmen, hoe worden deze geanalyseerd en wat zijn de symptomen van een dalende darmflora? Benieuwd geworden? Lees dan snel verder.

De hoeveelheid bacteriën in de darmen

De darmflora is de totale populatie van bacteriën die in de darm aanwezig zijn. In totaal zijn er wel meer dan 100 biljoen bacteriën in uw darmen te vinden. Al deze bacteriën bij elkaar wegen in het lichaam van een volwassene ongeveer 1 tot 1,5 kilo. Onderzoekers kunnen onderscheid maken tussen de verschillende soorten door het DNA te analyseren. De darmbacteriën werken nauw samen met de darmwand en het immuunsysteem. Naast bacteriën zijn er ook een laag aantal eencellige gisten aanwezig, bijvoorbeeld Candida.

Symptomen van een dalende darmflora

Wanneer er een grote variatie van bacteriesoorten aanwezig is in uw darmen, draagt dat bij aan een goede gezondheid. Belangrijke elementen van een gezonde darmflora zijn onder andere de zuurgraad van de darminhoud, de aantallen van gisten en schimmels, immunoglobuline, calprotectine en galzouten. Uiteraard zijn er ook stoffen die een afname van de diversiteit kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan suikers, smaakstoffen, chemicaliën, antibiotica, gebruik van plantaardige olie en voeding dat vervaardigd is uit genetisch gemanipuleerde producten. Wanneer de aantallen goede bacteriën in uw darmen dalen, ontstaat er vaak een overgroei van schadelijke bacteriën. Dit gaat vaak gepaard met een opgezette buik, diarree of juist verstopping, winderigheid en ontstekingsreacties.

Een analyse van de darmflora

Heeft u ook symptomen van een afwijkende darmflora? Dan kunt u hier een onderzoek naar laten uitvoeren. Een darmflora analyse wordt uitgevoerd in een laboratorium. Ze richten zich hierbij op bacteriën die gekweekt kunnen worden. Uiteraard geven deze geen totaalbeeld van de darmflora, maar deze analyse kan wel aantonen of de darmflora is gedaald.

Heeft u behoefte aan meer informatie over de darmflora? Of wilt u in contact komen met een bedrijf dat deze darmonderzoeken uitvoert? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen.