Hoe sloopauto’s bijna 100% hergebruikt kunnen worden

Hergebruiken van sloopauto’s

Is uw auto total loss? Dan zult u hem toch echt naar de sloop moeten brengen (of hem door een autosloperij op moeten laten halen). Vroeger werd de auto dan helemaal gesloopt, maar dat is tegenwoordig zeker niet meer het geval. Wist u namelijk dat een sloopauto tegenwoordig bijna 100% hergebruikt kan worden? Wij vertellen er in dit blog wat meer over, en wat er gebeurt als u ervoor kiest om in Amersfoort uw sloopauto te verkopen.

Hoe wordt een sloopauto hergebruikt?

Een sloopauto kan dus voor bijna 100% hergebruikt worden. Voor 98,7%, om precies te zijn. Dat meldt het ARN over het afgelopen jaar. Het percentage heeft betrekking op het gewicht van de auto’s. Het betekent dat bijna 57 miljoen kilo aan materialen hergebruikt werd. Een jaar geleden was het percentage nog ongeveer 97%. Maar wat gebeurt er dan precies met de sloopauto? Ten eerste wordt de auto helemaal uit elkaar gehaald. Er wordt gekeken of de losse onderdelen van de auto nog werken, en in welke staat ze verkeren. Wanneer het kan, worden die onderdelen doorverkocht om in nieuwe auto’s gebruikt te worden. De carrosserie gaat door de shredder, en wordt verkocht als oud ijzer. U krijgt dan ook een bedrag voor uw oude sloopauto. Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee!

De recyclingbijdrage

U moet ook een bijdrage doen voor het recyclen van uw sloopauto. Maar dat doet u niet wanneer u hem naar de sloop brengt, maar al wanneer u een nieuwe auto koopt. Dan betaalt u namelijk een recyclingbijdrage. Die bijdrage voor het aankopen van de auto betaalt u bij de afgifte van het kentekenbewijs. Het bedrag geldt alleen voor personenauto’s en bestelwagens met 4 of meer wielen, en gaat naar Auto Recycling Nederland (ARN). Dit is een organisatie die premies geeft aan sloopbedrijven om auto’s te demonteren en de materialen te hergebruiken.