LED lamp dimmen: hoe werkt het precies?

Niet hetzelfde als een gloeilamp dimmen

Wist u dat het dimmen van een LED lamp niet op dezelfde manier werkt als het dimmen van een ‘gewone’ lamp? Daarom werken LED lampen in de meeste gevallen ook niet met ouderwetse dimmers voor gloeilampen. Betekent dit dat LED lampen helemaal niet te dimmen zijn? Nee hoor, ze zijn hier juist heel geschikt voor. In dit blog vertellen we meer over LED lamp dimmen, en de speciale dimmer die u hiervoor nodig heeft.

Waarom oude dimmers niet werken

Oude dimmers hebben vaak het probleem dat ze een vrij hoog minimumvermogen nodig hebben van een lamp. LED lampen zijn veel zuiniger dan ‘gewone’ lampen. Dat betekent dat de zuinige LED lamp het vermogen van deze dimmer niet haalt. Sluit u het toch aan, dan gaan LED lampen vaak knipperen. Er zijn trucjes die u kunt gebruiken om de LED te dimmen met de dimmer die u al had hangen, maar dit is niet aan te raden. Wij adviseren u om toch te kiezen voor nieuwe verlichting in de vorm van dimmers die speciaal gemaakt zijn voor LED lampen.

Geschikte LED dimmers van een goede fabrikant

Wanneer u op de site van een leverancier van dimmers voor LED lampen kijkt, is het belangrijk om goed na te gaan wat voor assortiment ze hebben. Wij raden aan om te kijken naar een leverancier die werkt met eigen lampen. Ook adviseren we u om vooraf contact op te nemen met de leverancier om het assortiment te bespreken. Zij kunnen u namelijk adviseren over de lamp die voor uw situatie het meest geschikt is.

Waarom LED dimmen de juiste keuze is

Waarom u er juist voor zou moeten kiezen om de dimmer die u nu heeft te vervangen, en te kiezen voor een LED lamp die u kunt dimmen? Wij zetten de redenen op een rij:

  • Met LED verlichting bespaart u energie
  • LED lampen hebben een veel langere levensduur
  • U kunt LED 0-100% dimmen
  • Ze knipperen veel minder dan bijvoorbeeld gloeilampen
  • LED lampen geven veel minder warmte af dan andere soorten verlichting