Omvormers voor zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak

U heeft gekozen voor zonnepanelen op uw dak. Een klimaatbewuste keuze. Zo draagt u uw steentje bij aan het duurzaam opwekken van energie. Zonnepanelen hebben echter weinig nut wanneer u geen omvormer heeft. Wat een omvormer is en waar u op moet letten bij het kiezen van een omvormer, leest u in dit artikel.

Wat is een omvormer?

Uw zonnepanelen kunnen niet zonder omvormer. Omvormers zetten de gelijkstroom die uw zonnepanelen opwekken namelijk om in bruikbare wisselstroom (netstroom). Deze netstroom kunt u gebruiken voor uw huishouden. Het overschot aan energie dat door de omvormer is omgezet in netstroom, kan worden uitgewisseld met uw energieleverancier. Dit overschot kunt u salderen. Dat scheelt in uw portemonnee. Vanaf 2023 wordt het salderen afgebouwd en vanaf 2031 is het niet meer mogelijk om te salderen.

Welke omvormer kiezen?

Uw omvormer is een essentieel onderdeel van uw zonnepanelen. Deze mag niet te zwaar zijn, maar ook niet te licht. Een omvormer heeft een minimale voltage nodig om aan te kunnen slaan. Een zwaardere omvormer slaat later aan en gaat eerder uit. Bij het kiezen van de juiste omvormer, kijkt u naar de volgende vier punten:

  1. Bepaal het totale vermogen
  2. Bepaal de ligging van uw woning
  3. Zijn er meerdere dakvlakken aanwezig?
  4. Wilt u online inzicht in uw opbrengst?

Goed advies

Het is dus niet eenvoudig om de juiste omvormer voor uw situatie te vinden. Bent u op zoek naar een omvormer? Laat u dan goed adviseren over de omvormers voor zonnepanelen die geschikt zijn voor uw situatie. Vooral wanneer uw zonnepanelen niet exact op het zuiden liggen of wanneer de hellingshoek geen 30-35 graden is, is het belangrijk advies in te winnen. Heeft u nog vragen? Stel ze via ons contactformulier.