Stappenplan huis verkopen

In 9 stappen een huis verkopen

Wilt u uw woning verkopen? Vaak wordt hiervoor een makelaar ingeschakeld. Maar dit kost u veel geld. En dat is, al helemaal met de huidige huizenmarkt, zonde. U kunt uw woning ook verkopen zonder makelaar. Bent u benieuwd hoe? Lees dan snel verder, want wij geven u een stappenplan voor een huis verkopen. Volg deze 9 stappen en uw huis is zo verkocht!

1. Bepaal of u eerst gaat kopen of verkopen

U wilt verhuizen. Bepaal dan of u eerst gaat kopen of eerst gaat verkopen. De meest veilige optie is eerst verkopen en dan pas kopen, maar als u financieel goed zit kunt u er ook voor kiezen om tijdelijk de lasten van twee woningen te betalen en eerst te kopen en dan te verkopen.

2. Werk achterstallig onderhoud weg

Vervolgens maakt u het huis klaar voor de woningmarkt. Werk dus achterstallig onderhoud weg. Want dit kan potentiële kopers afschrikken.

3. Stel een vraagprijs vast

Als u snel uw huis wilt verkopen, is het belangrijk dat u een goede vraagprijs vaststelt. Deze bepaalt u op basis van de ligging van het huis, de staat van het huis en aan de hand van de huizen in de buurt.

4. Vraag een energielabel aan

Nu is het tijd om een energielabel aan te vragen, zodat potentiële kopers een indicatie hebben van de energieprestaties van het huis. Hoe beter het energielabel, hoe aantrekkelijk het huis is voor potentiële kopers. Ook wordt uw huis hierdoor minder waard.

5. Maak uw huis klaar voor verkoop

De puntjes worden op de i gezet. Zorg ervoor dat er geveegd, gepoetst en opgeruimd is, voordat u bezichtigingen in gaat plannen. Een net en opgeruimd huis oogt namelijk veel beter.

6. Plan bezichtigingen in

U plant zelf de bezichtigingen in. Of kunt een open huis organiseren. Mensen die geïnteresseerd zijn in uw woning, kunnen langskomen om uw woning te bekijken en hopelijk zit hier de koper tussen.

7. Start met onderhandelingen

Het bieden is begonnen. U kunt zelf gaan onderhandelen om tot een gepast bedrag uit te komen. Zorg er altijd voor dat u diverse manieren paraat heeft staan om tot overeenstemming te komen.

8. Stel een koopcontract op

Als u tot een overeenkomst bent gekomen met de koper, kunt u het koopcontract opstellen. Doe dit altijd aan de hand van een voorbeeld, want alle wettelijke verplichte onderdelen moeten in het koopcontract worden opgenomen.

9. Uw huis is verkocht

Zodra de bedenktijd verstreken is en de financiering rond is, is uw woning verkocht. Gefeliciteerd! Nu is het tijd voor de overdracht en de verhuizing.

Heeft u wat gehad aan dit stappenplan huis verkopen? U kunt reageren door een bericht insturen.