Tips voor ergonomisch werken

Ergonomisch werken is al jarenlang een trend

Hoeveel houdt u nu zelf écht rekening met de ergonomie op uw werkomgeving? De kans is aanwezig dat u nauwelijks bewust bent van eventuele slechte gewoontes die u uzelf door de jaren heen heeft aangeleerd. Dit terwijl het heel eenvoudig kan zijn om enkele aanpassingen door te voeren in uw dagelijkse routine, waarmee u uw dagelijks ergonomisch handelen sterk kunt verbeteren. Lees hier vijf tips om de dagelijkse routine op uw werkplek een positieve, ergonomische draai te geven!

Tip 1: Een goede zithouding

De basis van elke goede werkplek is een goede zithouding. Wanneer u de hele dag op kantoor achter je computer zit, wordt de verleiding groot om onderuitgezakt achter uw bureau te gaan zitten. Natuurlijk is een ontspannen houding niet verkeerd, maar probeer te voorkomen dat u van uw stoel wegzakt. Een ergonomische muis of toetsenbord helpen hierbij, maar ook een armsteun is erg goed voor uw houding en zorgt voor een ontspannen schouderhouding. De meest ergonomische zithouding is een houding van 90 graden, waarbij u uw voeten vlak op de grond heeft. Wanneer u dit in acht neemt kunt u al veel klachten aan uw onderrug voorkomen.

Tip 2: Beweging

Natuurlijk is een zithouding van 90 graden, waarbij u uw voeten vlak op de grond heeft een goede eerste zet. Vergeet echter vooral niet om toch te bewegen. U hoeft geen marathon te lopen, maar door bijvoorbeeld uw printer of espressomachine op loopafstand te zetten doorbreekt u de sleur van het alsmaar op één plek moeten zitten. Ook is dit goed om de bloedsomloop weer op gang te brengen en andere spiergroepen aan het werk te zetten.
Ook wanneer u een vraag heeft aan een collega, kan het een goed idee zijn om gewoon eens naar zijn/haar bureau te lopen.

Tip 3: Drink water

Waarschijnlijk begint u de dag met koffie, eindigt u de dag met koffie en drinkt u in de tijd daartussen vooral koffie. Vergeet niet om af en toe ook eens een glas water te drinken. Water is namelijk een goed middel om afvalstoffen sneller af te voeren. Een ander voordeel van veel water drinken is dat u ook meer zult lopen, naar de waterkoeler en naar de wc.

Tip 4: Organiseer uw bureau

Wanneer u de hele tijd op dezelfde plek werkt, kan het zomaar voorkomen dat u alle papieren, pennen, theezakjes, snoeppapiertjes, batterijen, pakken melk, stroom kabels, usb kabels, harde schijven en ga zo maar door, over uw bureau laat slingeren. Door uw bureau opgeruimd te houden, zult u merken dat u minder stress ervaart. Mensen zeggen wel eens dat uw bureau een weerspiegeling is van uw geest. Dus zorg ervoor dat uw bureau opgeruimd is, want wanneer uw bureau er opgeruimd uitziet, heeft u ook meer rust in uw hoofd.

Tip 5: Gebruik ergonomische producten

Gek genoeg worden uw handen, waar u het meest gebruik van maakt gedurende de dag, vaak overgeslagen. Denk eens aan hoeveel muisbewegingen u maakt per dag en hoeveel u uw toetsenbord gebruikt. RSI komt nog steeds heel veel voor, met name doordat computer producenten meer waarde hechten aan het esthetische design van hun producten dan aan de ergonomische kwaliteiten. Ondanks dat de meeste mensen gebruik maken van de standaard muizen en toetsenborden die bij de computer geleverd worden, zijn er tegenwoordig veel betaalbare, ergonomische alternatieven te vinden. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van een ergonomische muis ontlast u uw pols en pezen. Dit komt omdat uw handen en armen een meer natuurlijke houding aan moeten nemen. Hierdoor komt er minder spanning te staan op uw hele arm en zult u veel minder last hebben aan uw polsen. Dit zorgt ervoor dat het risico van het oplopen van RSI beperkt blijft.