(Ver)bouwen anno 2017: nieuwe eisen!

Veranderingen in de bouwsector

Met de komst van een nieuw jaar gaat er een aantal dingen veranderen in de bouwsector. Er worden maatregelen getroffen om de kwaliteit in de bouwsector te blijven waarborgen en er gaan minimumeisen gelden voor de duurzaamheid van de bouw van nieuwe huizen en bedrijfspanden. In dit blog leggen wij meer uit over wat deze maatregelen gaan inhouden, wat er voor de aannemer anno 2017 verandert en waar u dit als consument aan zal kunnen gaan merken.

Eisen aan duurzaamheid

Hoewel er al geruime tijd geƫxperimenteerd werd met duurzaamheid in de bouwwereld, gaan er vanaf 2018 nieuwe eisen gelden om de milieuprestatie van gebouwen te verbeteren. Minister Blok van Wonen gaat het voorstel voor een grens in milieubelasting opnemen in het Bouwbesluit. Deze eisen hebben met name betrekking op de productiewijze van bouwmaterialen, transport, levensduur en manier van afdanken van het gebruikte materiaal. Ook gezien de groeiende vraag naar huisvesting in Nederland is het zaak dat aannemers gaan nadenken over meer duurzame manieren van bouwen. Niet alleen in nieuwbouw, maar ook in verbouw en renovatie.

Kwaliteit in de bouw blijven waarborgen

Om de positie van consumenten en particulieren tijdens de bouw te beschermen, worden er een aantal maatregelen genomen. Deze maatregelen gelden voor aannemers, bouwbedrijven, zakelijke consumenten die utiliteitsbouw gebruiken of laten (ver)bouwen en particuliere consumenten die een woning laten verbouwen door een aannemer en gebruiken. Deze wijziging gaat naar verwachting in per 1 juli 2017 en zal betrekking hebben op:

  • Kwaliteit wordt gedurende gehele bouwtraject gecontroleerd door private partij
  • De aanvraag van een omgevingsvergunning is straks voldoende
  • De positie van de opdrachtgever wordt verbeterd, o.a. bij aansprakelijkheid
  • Als aannemer moet u straks meer rekening houden met de wensen van de klant
  • Aanvraag bouwplannen moet worden versneld

Op de hoogte van nieuwe maatregelen?

Bent u zelf van plan om te gaan bouwen of verbouwen? Het is dan zaak een aannemer in te schakelen die op de hoogte is van de nieuwe regels die vanaf 2017 ingaan. Op deze manier weet u waar u aan toe bent en zorgt u ervoor dat uw bouwproject geheel volgens de geldende eisen en wetgeving verloopt. Een voorbeeld van een dergelijke aannemer vindt u door op voorgaande link te klikken.