Waarom stenen vloer slijpen

Onderhoud natuursteen vloer

Een natuursteen vloer is natuurlijk prachtig en u wilt deze uiteraard dan ook zo lang mogelijk mooi, glanzend en als nieuw houden. Natuursteen is echter gevoelig voor krassen en andere beschadigingen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om uw natuursteen vloer te beschermen tegen beschadigingen. Diverse technieken beschermen en behandelen natuursteen. Eén hiervan is uw vloer laten afslijpen. Wat dat inhoudt? Dat leest u hier in ons blog.

Natuursteen slijpen

Met het slijpen van een natuursteen vloer, wordt deze weer glanzend gemaakt. Het proces van het slijpen van een natuursteen vloer, wordt ook wel eens schuren genoemd. Het wordt voornamelijk gedaan bij natuursteenvloeren die beschadigd zijn geraakt in de loop van de tijd. Denk hierbij aan beschadigingen door vocht, slijtage en langdurig gebruik. Bij het slijpen wordt een dunne toplaag weggeslepen. In de toplaag bevinden zich namelijk de beschadigingen en verkleuringen. Op deze manier komt de onderlaag, die onbeschadigd is, juist boven te liggen. Professionals gebruiken voor deze taak altijd een speciale slijpmachine waarmee ze de vloer slijpen met diamant.

Slijpen en impregnatie

Nadat uw natuursteenvloer is afgeslepen, is deze uiteraard erg kwetsbaar en vatbaar voor nieuwe beschadigingen. Het daarom aan te raden uit vloer te impregneren. U kunt ook andere manieren van bescherming kiezen hiervoor. Overleg met uw expert wat de beste methode is voor uw vloer. Met impregnatie wordt er een doorzichtige laag over uw vloer aangebracht. Deze zorgt voor extra bescherming voor beschadigingen en andere invloeden van buitenaf. Ook gaat het schoonhouden van uw vloer hiermee in de toekomst een stuk makkelijker.

Vloeren geschikt voor slijpen

De ene vloer is (meer) geschikt voor slijpen dan anderen. De vloeren die in ieder geval geschikt zijn voor slijpen zijn:

  • Granito
  • Leisteen
  • Marmer
  • Travertin
  • Kalksteen
  • Chinees en Belgisch hardsteen

Overleg altijd met uw expert welke methode het beste is voor uw vloer.

Meer tips over het onderhouden van uw vloer? Houd dan goed ons blog in de gaten. We posten regelmatig!