Is medicinale ondersteuning nodig?
De laatste tijd wordt vanuit verschillende hoeken gesteld dat antidepressiva te snel voorgeschreven zouden worden. Soms in het geval van slechts een milde somberheid en soms veel te lang. Zelfs ruim nadat de patiënt genezen is. Hier zouden patiënten juist onder lijden. En de industrie achter de antidepressiva zou tegelijkertijd in haar handjes klappen. Maar hoe zit het nou precies? Wanneer worden antidepressiva voorgeschreven? En wanneer zou deze medicatie stopgezet kunnen worden? En wanneer zou een bezoekje aan bijvoorbeeld een psycholoog in Leeuwarden verstandig zijn? Wij zochten het voor je uit.
Informatie over antidepressiva
Zoals gezegd werd afgelopen tijd nogal wel eens gesteld dat antidepressiva nutteloos en zelfs schadelijk zouden zijn. Maar is dat wel zo? Diverse psychologen geven aan dat deze stelling niet strookt met de waarheid. Hoe zit het dan wel? Zodra de diagnose ‘depressief’ gesteld wordt, dan lijdt de patiënt ernstig onder zijn of haar eigen somberheid. We hebben het dan dus niet meer over een sporadisch dipje. Dit hardnekkige verdriet kan zich uiten in een sociaal isolement, nergens zin in hebben, een lusteloos gevoel en een uitzichtloos perspectief naar de toekomst. Niet heel zelden wordt er zelfs gedacht dat het leven geen zin meer heeft. Bij dergelijke ernstige kwesties zijn antidepressiva geïndiceerd. Niet zomaar, maar volgens vastgestelde richtlijnen. Het verstrekken van de medicatie wordt dus niet zomaar gedaan. Maar hoe verloopt het daarna dan?
Zodra de medicatie gebruikt wordt
Zodra antidepressiva worden voorgeschreven spreekt een psycholoog in bijvoorbeeld Leeuwarden eerst zorgvuldig met de patiënt (en overige betrokkenen) het gewenste effect en eventuele bijwerkingen door. Wordt dit effect niet geconstateerd na verloop van tijd? Of heeft de patiënt last van bijwerkingen? Dan zal de psycholoog dusdanig veel stappen zetten, om de patiënt wél te kunnen helpen. De diagnose wordt onder de loep genomen, de soort medicatie, de hoeveelheid medicatie, de overige behandelvormen en de leefomgeving en -wijze van de patiënt. Slaat de medicatie wel goed aan? Dan wordt dit na verloop van tijd zeer geleidelijk aan afgebouwd. Hierbij nog enkele feitjes over antidepressiva, die niet altijd voor waar worden aangenomen:
- Laten persoonlijkheden intact
- Werken goed tegen angst en paniek
- Nieuwe varianten bieden minder bijwerkingen
Ook behoefte aan een psycholoog in Leeuwarden?
Wil je meer weten over de waarheid achter antidepressiva? Neem dan contact op met een gedegen psycholoog. Deze kan je inlichten, adviseren en begeleiden in het gebruik. Maak bijvoorbeeld een afspraak met een psycholoog in Leeuwarden als je daar behoefte aan denkt te hebben.