De oorsprong van Limoncello

Een kus van de zon

Limoncello, een bekende likeur uit Italië, krijgt zijn smaak en kenmerkende, bijna neon gele kleur door de infusie van de schil van lokaal geteelde citroenen in pure alcohol. Van oudsher was het een traditie langs de kust van Amalfi, maar de populariteit is in heel Italië gegroeid en is nu het op één na populairste drankje in het land. Limoncello wordt vaak omschreven als een kus van de zon en wordt meestal na de maaltijd geserveerd. De likeur wordt het best ijskoud bewaard en geserveerd, bij voorkeur in een gekoeld aperitiefglas.

Citroenen in overvloed

Italië is ’s werelds grootste producent van citroenen. Daarom hebben Italianen natuurlijk een heerlijke manier ontwikkeld om het overvloedige fruit te gebruiken. Citrusbomen sieren het landschap in heel Italië, maar langs de kust van Amalfi groeien citroenbomen in overvloed. Het terrein hier, die bestaat uit afwisselende lagen van tufsteen en kalksteen, creëert de perfecte grond voor de teelt van de citroensoort die bekend staat als de ‘Sorrento’ citroenen. De bosjes liggen langs de kustlijn en produceren citroenen met een rijke smaak. Deze citroensoort is zo bijzonder zoet dat de lokale bevolking dikke plakjes van de vrucht, met schil en al eet. Het wordt met slechts een laagje suiker zó naar binnen gewerkt!

De legende van Limoncello

Volgens de legende werden limoncello en andere likeuren, bijvoorbeeld gemaakt van gefermenteerde specerijen, fruit en kruiden, in kloosters ontwikkeld. In het begin van de 17e eeuw gebruikten de nonnen van het Santa Rosa-klooster in Conca dei Marini limoncello om hun beroemde citroen-gebak ‘sfogiatella Santa Rosa’ zijn authentieke smaak te geven. Tegenwoordig zijn er tientallen winkels in de straten van Sorrento, of een ander klein kustplaatsje, die een groot aantal prachtig gevormde flessen van deze likeur verkopen. Stap er eens binnen en de kans is groot dat je deze lekkernij te proeven krijgt.

Een heuse familietraditie

Er is niet één beste recept voor limoncello. Elke Italiaan maakt het volgens de smaakvoorkeur van zijn familie en geeft zijn goed bewaakte recept vervolgens van generatie op generatie door. Omdat citroenen het grootste deel van het jaar worden geoogst, is er voldoende gelegenheid om veel flessen van het familierecept te bewaren. Wil je er ook één bemachtigen? Ga dan naar een speciaalzaak of boek een ticket naar de kust van Italië natuurlijk!

Wil je jouw Italië-ervaring met ons delen? Stuur ons een bericht op de contactpagina!