Geklungel met de motorvoertuig examens

De enorme druk op autorijscholen

Autorijscholen staan al jaren onder grote druk. De strijd om de klant tussen verschillende autorijscholen leidt soms tot situaties die niemand wil. Uiteindelijk willen we allemaal veilige bestuurders op de weg zien. De rijles hoort goed te zijn en te zorgen voor een eerlijk examen. Voor de kandidaat dan natuurlijk het liefst in een keer het rijbewijs op zak. Voor alle integere rijscholen is het dan niet prettig om te merken dat een andere rijschool de regels aan de laars lapt. Dit wordt/werd gedaan door examens te kopen. Een examinator van het CBR in Rijswijk vulde jarenlang zijn zakken door het examen te verkopen. Voor zo’n € 1.500,- kon je via de examinator je rijbewijs gewoon kopen. Het is daarbij onbegrijpelijk dat en autorijschool hier aan meewerkte en een deel van de betaling zelf opstreek. Zo willen we toch geen mensen met een auto de weg op hebben? En al helemaal niet als je zelf een autorijschool hebt.

Andere onvolkomenheden in het systeem

Nog vers in het geheugen ligt het gesjoemel met de theorie-examens. Deze waren door het CBR te laconiek opgezet en de juiste antwoorden waren eenvoudig te achterhalen met het kiezen op basis van de woordkeuze in de examenzinnen. Rijscholen werkten hier voor een flink deel aan mee door de trucs door te geven aan examenkandidaten van de eigen rijschool. Dat geeft dan en vertekend beeld van de werkelijke kennis van de geëxamineerden. Onder concurrentiedruk werden veel rijscholen verleid om te kiezen voor het hoge slagingspercentage bij hun kandidaten. Diezelfde concurrentiedruk heeft sommige rijscholen ertoe verleid om niet volledig voor de kwaliteit van de rijles te gaan, maar te kiezen voor gerommel met de slagingspercentages. Door een verkeerd slagingspercentage op de website te vermelden werden kandidaat rijbewijshouders verleid om juist bij deze rijschool les te nemen. Gelukkig heeft het CBR inmiddels de examens weer op orde en zijn de trucs niet meer toe te passen. Houd je hier rekening mee als je binnenkort op moet voor je theorie-examen?

Hoe weet je of een autorijschool correcte slagingspercentages heeft?

Heb je twijfels of de slagingspercentages van een bepaalde rijschool wel kloppen. Dan is op een aantal manier te achterhalen of deze correct zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Lees de ervaringen van anderen na op de website
  • Lees ook de recensies die niet op de eigen website staan
  • Bel de rijschool op en vraag of de cijfers nog kloppen
  • Doe navraag bij anderen die eerder bij de rijschool rijles hadden
  • Doe navraag bij het CBR in je eigen regio en vraagt het percentage te checken

Door zelf navraag te doen en persoonlijk contact op te nemen bereikt je dat de rijschoolhouder een eventuele leugen op de website nog een keer persoonlijk moeten herhalen. De meesten zullen zover niet gaan.

Meer weten over de aanpak van en autorijschool?

Wil je een voorbeeld van een rijschool waar al dit soort gesjoemel niet voorkomt en werkt vanuit een uitstekende rijles en maximale kans op een succesvol (en eerlijk) examen? Bekijk dan eens de website www.quelleke.nl, de website van autorijschool Quelleke, voor meer informatie.