Meubels gemaakt van boomstam

Ontwerpen met hout

De boomstam is een dankbaar object voor ontwerpers. De natuurlijke uitstraling ervan maakt de populariteit in belangrijke mate verklaarbaar. Daarnaast is de grootte en het soort boom waar deze van afkomstig is bepalend. Iedere ontwerper zal wat dat betreft een eigen voorkeur hebben. Wie een boomstam tot een kunstwerk wil verwerken kiest natuurlijk ook voor het soort hout dat het best bewerkbaar is. Wereldwijd is er een zeer grote variatie in gebruik. De populariteit wordt in sterke mate bepaald door de trend. Al is voor sommige ontwerpen een bepaalde tijdloosheid aan te geven. Neem bijvoorbeeld houtsnijwerk, waarbij het ambacht leidend is. Vaak toegepast is overigens ook het verven van het origineel. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke eiken meubelen. U kent vast de dondereiken en onverwoestbare kast wel. Door deze te voorzien van een andere kleur wordt het ineens toch een hip meubelstuk.

Wedstrijden met een boomstam

Boomstammen spreken tot de verbeelding. In de enorme wouden van Canada ontstond ooit de kunstvorm van het bewerken van boomstammen. Stoere mannen namen de kettingzaag ter hand om boomstammen tot de meest fraaie kunstwerken om te toveren. In Canada vooral om de vogels in het bos uit te beelden die tijdens het werk werden gespot. De houtbewerking met de kettingzaag groeide uit tot een wereldwijd fenomeen. In Nederland zijn ook steeds meer kunstenaars actief. Ze tonen hun kunsten tijdens demonstraties en wedstrijden. De oorspronkelijk Canadees houthakker heeft dan ook ruimschoots gezelschap gekregen van collega’s. Dan is het toch mooi om te zien dat een tengere dame met ogenschijnlijk groot gemak dikke boomstammen met een forse kettingzaak omtovert tot verfijnde kunstwerken?

Veel mogelijkheden om een boomstam in meubilair te gebruiken

Boomstammen worden voor veel toepassingen gebruikt. In de designbranche vindt u bijvoorbeeld toepassingen als:

  • Bijzettafel boomstam
  • Hanglampen
  • Krukje
  • Staande lampen
  • Buitenverlichting in een boomstam, bijvoorbeeld met solarverlichting

Dit zijn slechts de veelgebruikte toepassingen. De bewerkingen en creativiteit met boomstammen wordt uiteraard ook teruggevonden in andere ontwerpen. Vanwege de natuurlijke uitstraling van een boomstam is het een geliefd object voor designers.

Meer informatie over meubels gemaakt van een boomstam

Ontwerpstudio’s en gespecialiseerde bedrijven gebruiken boomstammen om u de mooiste ontwerpen aan te kunnen bieden. Dit is vaak ook een kwestie van persoonlijke voorkeur. Kunstobjecten of meubelstukken; iedere ontwerper heeft er een eigen idee bij. Of er wordt gewerkt in opdracht. Maatwerk geeft juist die unieke uitstraling en het levert u potentieel een waardevol item op. Wilt u meer weten over het verwerken van boomstammen in meubilair?
Kijk dan eens op deze website. U vindt er voorbeelden van meubels die gemaakt zijn van boomstam.