Het juiste zaagblad voor elk materiaal

Kies het goede zaagblad

Op het gebied van zaagbladen zijn er heel veel verschillende soorten en maten. Het is altijd belangrijk om te kiezen voor een zaagblad dat geschikt is voor het materiaal waarmee u aan de slag gaat. In dit blog vertellen we daarom meer over de verschillende soorten zaagbladen die geschikt zijn voor het bewerken van de veelgebruikte materialen hout, aluminium en metaal.

Zaagblad hout

Een belangrijk kenmerk van hout is dat het kan gaan splinteren wanneer er druk op uitgeoefend wordt. Het is daarom altijd verstandig om een zaagblad te gebruiken met wisseltanden. Dit houdt in dat de tanden wisselend scherp zijn (links scherp en rechts scherp). Het hout moet er natuurlijk netjes uit komen te zien. Hoe nauwkeuriger u wilt zagen, des te meer tanden het zaagblad moet hebben. De diameter van het zaagblad is daarentegen helemaal afhankelijk van het object dat u wilt zagen.

Zaagblad aluminium

Heeft u een zaagblad nodig om aluminium te zagen? Dan moet u kiezen voor een hardmetalen zaagblad. De tanden kunnen twee vormen hebben, positieve of negatieve trapezium vlaktand. Het verschil hiertussen is de manier waarop er gezaagd wordt. Bij het gebruik van een afkort-, verstek-, pendel-, radiaal of handcirkelzaag is een zaagblad met negatieve tanden het beste. Voor de overige zagen is een zaagblad met positieve tanden beter geschikt. Hoe meer tanden dat het zaagblad heeft, hoe fijner de zaagsnede wordt.

zaag

Zaagblad metaal

Wat betreft zaagbladen is metaal een uniek materiaal. Voor een metaal object kunt u het beste gebruik maken van een hoge snelheid snijstaal zaagblad. Dit soort zaagbladen zijn zeer nauwkeurig. Het is een zaagblad speciaal voor metaal. Wanneer u een dikker object wilt zagen, is een blad met grovere tanden het meest geschikt.

Wilt u meer informatie over een bepaald zaagblad? Neem gerust even contact met ons op. Wij helpen u graag verder.