Overstappen op zonnepanelen? Jazeker! Mits…

Wanneer zonnepanelen interessant worden

Steeds meer Nederlanders willen overstappen op zonnepanelen. Maar liefst de helft blijkt dit plan te hebben! Maar wel met een belangrijke voorwaarde… Uit onderzoek blijkt dat 47% van de Nederlands zou willen overstappen op zonnepanelen, als de investering hiervoor binnen vijf jaar kan worden terugverdiend. Duurt het tien jaar voordat die investering terugverdiend is? Dan is nog steeds 36% procent van de Nederlanders geïnteresseerd in eigen zonnepanelen. Lees in dit blog of deze voorwaarden voor zonnepanelen realistisch zijn.

Wat bedraagt de investering van zonnepanelen?

Laten we eerst beginnen met de investering van zonnepanelen. Hoeveel bedraagt die precies? Dat is lastig te zeggen. Wilt u uw woning of bedrijfspand met een stuk of 10 basis zonnepanelen verrijken? Dan kunt u al voor een kleine € 4000,- klaar zijn. Hierin zit het materiaal én de montage inbegrepen. Wilt u het beste van het beste op uw pand aan laten brengen, in een grotere hoeveelheid? Reken dan maar zo’n € 7000,- voor een kleine 20 zonnepanelen. De keus is dus geheel aan u. Hoe gek wilt u het maken? Als u zonnepanelen aanschaft, zijn het niet alleen de panelen waar u voor betaalt. Zonne-energie moet namelijk omgezet worden in bruikbare stroom. Daar is een omvormer voor nodig. De prijs hiervoor is gelukkig vaak wel meegenomen in de totaalprijs.

Hoe lang duurt het voordat de investering is terugverdiend?

Hoeveel u gaat besparen met uw zonnepanelen, ligt er natuurlijk aan hoeveel energiekosten u voorheen kwijt was. Ook is het van belang of u slechts enkele basis zonnepanelen op uw dak heeft aan laten brengen of een dubbele hoeveelheid aan panelen van de hoogste kwaliteit. Hierbij moet wel direct gezegd dat kwalitatieve, en daarmee duurdere, zonnepanelen, vaak wel een hoger rendement opleveren. Ze zetten meer energie om in bruikbare stroom. Gaat u voor een kleinere investering, of juist voor een grotere winst? Ondanks dat er nog een hoop keuzes te maken zijn, kan gemiddeld gesteld worden dat de investering in zonnepanelen tussen de 5 en 10 jaar ligt. Maar het kan natuurlijk ook een stuk sneller gaan, afhankelijk van uw verbruik, uw locatie en het aantal en soort zonnepanelen.

Vraag om een berekening van de terugverdientijd

Ga op zoek naar een leverancier in zonnepanelen. U kunt deze specialist vragen om een berekening van uw terugverdientijd. U moet hier diverse gegevens voor doorgeven, waaronder:

  • Aanschafkosten
  • Elektriciteitstarief
  • Aantal zonnepanelen
  • Capaciteit per paneel
  • Postcode, dak ligging en hellingshoek panelen

Een hoop informatie kan de leverancier u al geven. Kortom, zet deze stap en dan beschikt u straks wellicht ook over zonnepanelen!