Zo verandert de wereld van de installatietechniek

Meer vrouwen in de installatietechniek

Positief nieuws binnen de installatietechniek! Steeds meer vrouwen kiezen voor dit werk. Waar in 2006 nog 1.400 vrouwen actief waren in dit vakgebied, zijn het er inmiddels al 2.330. En dat aantal stijgt nog steeds, aldus Uneto-Vni. Maar wat betekent deze verschuiving binnen de installatietechniek? Zorgen vrouwen voor een toegevoegde waarde in dit vakgebied? En waar houdt de installatietechniek zich tegenwoordig eigenlijk zoal mee bezig?

Het imago van de loodgieter verandert

Vaak wordt bij de term ‘installatietechniek’ nog gedacht aan een man die loodgieterswerk uitvoert. Maar dat is niet helemaal meer terecht. Volgens installateurskoepel Uneto-Vni treden er steeds meer vrouwen toe tot de installatietechniek. Dit is om verschillende redenen een positieve verandering te noemen. Niet dat de mannen het werk niet naar behoren deden. Dat allerminst! Maar een vrouwelijke toevoeging kan tot vele nieuwe inzichten en ideeën zorgen. Ten eerste is het erg prettig te ontdekken dat de klassieke verdeling tussen mannen- en vrouwenberoepen lijkt weg te vallen. Wil een vrouw de installatietechniek in? Geen probleem! Wil een man de kraamzorg in? Prima! Het kan en mag tegenwoordig allemaal.

Ontdek de voordelen van vrouwen in de installatietechniek

Naast dat deze verandering aangeeft dat er steeds meer en meer diverse carrièremogelijkheden zijn voor mannen en vrouwen, zorgt de toetreding van vrouwen in de installatietechniek voor nog veel meer voordelen. Zo zorgen vrouwen voor een nieuwe blik op dit vakgebied. Er wordt weer eens uitvoerig stilgestaan bij wat de installatietechniek nou eigenlijk inhoudt. Het bestaat tegenwoordig namelijk niet alleen meer uit uitvoerend werk. Er wordt ook volop aandacht geschonken aan energiezuinig wonen. Denk aan een optimale klimaatbeheersing in woningen en bedrijfspanden en aan duurzame en milieuvriendelijke elektrotechniek.

Meer aandacht voor maatschappelijke vraagstukken

De groei in interesse voor maatschappelijke vraagstukken is uiteraard niet alleen te zien bij vrouwen in de installatietechniek. Er bestaan al verschillende installatiebedrijven, met uitsluitend mannelijke werknemers, die actief zoeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld het langer thuiswonen van ouderen. Zo worden er passende mogelijkheden aangeboden, waaronder tegels met antislip, het verhogen van het toilet en het installeren van een inloopdouche. Ook het voorkomen van wateroverlast in en om woningen en het terugdringen van de CO₂-uitstoot staat tegenwoordig bij veel installatiebedrijven op de agenda. Ga op zoek naar zo’n bedrijf in de installatietechniek en u bent verzekerd van een vakkundig en duurzaam resultaat!