Wat u moet regelen na een inbraak

Er is bij u ingebroken

Het zal maar gebeuren dat er wordt ingebroken. Wat is dat ontzettend schrikken! Het is begrijpelijk dat u op dat moment niet meer weet wat u precies moet doen. Er is ook zo veel waar u aan moet denken: politie bellen, met spoed een slotenmaker inschakelen en nog veel meer. Daarom vertellen wij stap voor stap alles wat u moet regelen na een inbraak.

Meld de inbraak

Het eerste dat u moet doen, is de politie bellen en aangifte doen. Bel naar 112 wanneer de inbrekers nog in de buurt zijn. Er is een kans dat de daders nog gevonden kunnen worden. Zijn ze al weg? Dan is het noodnummer bellen niet nodig. Bel dan het algemene telefoonnummer van de politie. Vertel wat er gebeurd is en overleg of het nodig is dat agenten langskomen om de aangifte op te nemen.

Loop een controle ronde

Begin niet direct rommel op te ruimen of schade te herstellen. Het is belangrijk dat u eerst de situatie goed in kaart brengt. Controleer wat er weg is en wat de schade is. Maak foto’s van alles sporen van inbraak, zoals lege lades, omgevallen meubels en kapotte ramen of deuren.

Blokkeren

Is uw portemonnee of bankpas meegenomen? Bel dan de bank en laat de rekening blokkeren. Zo voorkomt u dat de dieven bij uw geld kunnen. Blokkeer ook andere belangrijke passen, zoals een OV-chipkaart. Neem ook contact op met uw telecom provider om uw mobiel te laten blokkeren, wanneer deze is meegenomen. En is de laptop weg? Wijzig dan de wachtwoorden van online accounts om uw gegevens te beschermen.

Repareren

De laatste stap is repareren. Om binnen te komen, forceren dieven vaak sloten of deuren. Bel een professionele slotenmaker om schade aan sloten de repareren. Herstel ook andere schade, zoals kapotte ramen of hekken en ruim binnen in huis op. Overweeg eventueel sterkere sloten of andere beveiligingsmaatregelen tegen inbrekers.